Att ta hand om kunderna

Det papperslösa kontoret har det talats om länge nu, faktiskt ända sedan mitten av 1970-talet. Då var det naturligtvis en omöjlighet; datorer som var tillräckligt kraftfulla för att utföra alla de kontorssysslor som vi använde papper till fanns, men de var väldigt, väldigt dyra. Det började ändras på 1980-talet, och på 1990-talet så började det så smått kunna bli verklighet. Idag är datorer, tablets och smartphones i princip så pass kraftfulla att vi skulle kunna göra de flesta kontor nästan helt papperslösa, även om vi inte gör det. För vissa saker så ÄR papper faktiskt bättre än en surfplatteskärm.

Bättre i datorn
En del saker har dock på de flesta kontor datoriserats numera; det som rör kundkontakter och kundrelationer, CRM (förkortning för Customer Relationship Management). Det handlar om att hålla koll på tider, vilka kontrakt och offerter man har ute och allt sådant där. Detta är otroligt mycket enklare att göra på datoriserad väg än att använda olika pappersregister. Att det dessutom kortar ner den tid som krävs för att administrera sådan a uppgifter är ytterligare en bonus. CRM-system, eller kundhanteringssystem, har därför blivit big business, helt enkelt för att det är något som väldigt många företag faktiskt har ett reellt behov av.

En till stor fördel
Men det finns ytterligare en stor fördel med datoriserad kundhantering. Ett CRM online har du alltid tillgång till var du än befinner dig. Det blir enklare med en laptop eller desktop, men ett bra online-CRM fungerar även på surfplattan eller smartphonen. Med andra ord: är du ute på resa och behöver en del kundinformation så har du den, bokstavligt talat, i fickan. Inget krångel med att ringa till kontoret och be någon plocka fram uppgifterna åt dig. Det finns faktiskt områden där datoriseringen gjort allting bättre. CRM är ett sådant område.