De tre största kreatörerna

Halloj! Niklas här, VD på Bookleaf, jag tänkte lista de, enligt mig, tre största kreatörerna genom historien.

Andy Warhol
Andy Warhol brukar ses som en av de största Amerikanska konstnärerna under 1900-talet. Men han var, och är, fortfarande kontroversiell, och hans konst debatteras ännu. Men den mest kända delen av hans konstnärliga gärning är populär hos allmänheten, och har med tryck och formgivning att göra. Det handlar då om hans silkscreentryck av diverse Amerikanska kändisar – Elvis Presley, Marilyn Monroe och flera. Han använde sig där av olika sätt att variera färgerna på, och utnyttjade även de ”misstag” som uppstod i sikscreenprocessen som en del av det konstnärliga resultatet, med häpnadsväckande effekt.

Robert Indiana
Popkonsten under 1960-talet födde många fantastiska formgivare. Warhol är den mest kända men det fanns andra storheter, varav Robert Indiana är en. Hans mest kända verk är ”LOVE”, de fyra bokstäverna i rött, med kontrasterande blå och grön bakgrund. Designen är enkel, men extremt slagkraftigt, och har varierats och kopierats i det oändliga sedan dess. Bra formgivning handlar ju ofta i grund och botten om enkelhet och grundfärger.

Edward Ruscha
Popkonstens grund var den kommersiella grafiska designen, som de sedan tog ett steg längre. Allt var inte helt lyckat (Roy Liechtenstein var mer plagiarist än konstnär, exempelvis), men de bästa popkonstnärerna lyckades fånga kärnan i kommersiell grafisk design och förfina den på ett sätt så att den såg helt ny ut. Ruscha använde sig bland annat av enkel design med olika till synes menlösa ord och meningar, som fick extra kraft av det avskalade sammanhanget. Det är på något sätt kärnan i popkonst, att få oss att se det vi alltid ser runt om oss på ett nytt sätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *