Filmaffischer genom tiderna

Hallå där! Björn här, grafisk designer här på Bookleaf och filmnörd. Jag fick uppgiften att ägna ett blogginlägg till att lista de filmaffischer jag tycker bäst om, jag älskar klassiker och gamla filmer, det kommer ni att märka.

Metropolis
Metropolis från 1927 är inte bara en av de mest inflytelserika filmerna genom tiderna. Dess filmaffisch är också en av de mest eleganta och fantasieggande som någonsin skapats. Helt gjord i gulaktig sepia och svart, med en robotfigur i förgrunden och en stad i bakgrunden är den idag en extremt tilltalande form av retrofuturism – idag ger den både en känsla av framtid och dåtid. Designen hör till sin tid, men är definitivt ett eller två steg bättre än allt annat som fanns då, och den har en extrem grafisk kraft, som fortfarande känns.

A Clockwork Orange
En ytterst kontroversiell film när den kom 1971, och regissören Stanley Kubrick förbjöd den snabbt från att visas i Storbritannien. Filmaffischen är i stort sett det första ”A”-et i titeln, i vilket man ser Malcolm McDowell titta ut med lösögonfransar, och en kniv i sin hand. En stor del av affischens styrka är också McDowell, och hans speciell utseende. Affischen känns hotfull, även om det typsnitt som används under A:et idag kan kännas lite daterat – det ser väldigt 1970-tal ut.

E.T.
E.T. Från 1982 är en av världens mest framgångsrika filmer någonsin, och filmaffischen har blivit del av vårt allmänna medvetande. Elliots och E.T.:s fingrar som möts, över ett rymdfoto av jorden, med ordet E.T. I neonskrift mellan de båda. Trots att den kom för över 30 år sedan, så känns den inte det minsta daterad, och har fortfarande en stor känslomässig genomslagskraft. Ungefär som den film den presenterar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *