Inspirerande Dalarna

Dalarna har varit en inspiration för många målare och grafiker genom tiderna. Anders Zorn och Carl Larsson är två av de mest kända, sannolikt DE mest kända, men de är långt ifrån de enda. Visst har andra delar av Sverige också inspirerat till mycket konst genom tiderna, men sett till folkmängd så är Dalarna definitivt överrepresenterat (Dalarna har ju bara mindre än en trettiondel av Sveriges befolkning). Men vad är det då som lockar med Dalarna? Är det landskapets centrala roll i Svensk historia, med Gustav Vasa och allt, där man kastade ut danskarna ur landet? Eller är det någonting mer? Vi tror att det är det senare, att det är någonting mer än bara 1500-talshistoria som gör att Dalarna inspirerar så mycket.

Zorngården.


Natur och kultur
Det är någonting som vi själva upptäckte när vi förlade en av våra konferenser till Dalarna. Då ingen av oss hade varit i landskapet tidigare så var det nytt för oss alla. Vi hade vår konferens i Tällberg, en ort som vi innan dess inte kände till mycket om, mer än namnet, om ens det. Under konferensen så lärde vi oss en hel masa – och då inte bara om vårt företag, om tryck och grafisk design, utan också om Dalarna. Hotellet där vi var på konferens var förläget några hundra meter från sjön Siljan, på hög höjd och utsikten var, faktiskt, helt unik. Där någonstans så fick vi ett hum om vad det kan vara som inspirerar så med Dalarna; en unik natur.

Men Dalarna är inte bara natur, utan även kultur också. Midsommar firas ju till exempel runtom i hela landet, men i Dalarna tar man det hela ett steg längre. Man håller på traditionerna helt enkelt, och det är väl det landskap i Sverige där landskapsdräkt används som mest? Man är helt enkelt stolta över sin kultur och sina traditioner och är inte rädda att visa det. Vilket ju är rätt så inspirerande!