Utbildning i digital marknadsföring

Även om vi är ett tryckeri, så håller vi örat mot rälsen när det kommer till nya sätt och vägar att få fram såväl vårt eget varumärke som de kunder som ibland anlitar oss för mer än bara trycksaker. Digital marknadsföring är något som under de senaste åren har kommit att skilja sig ganska mycket från traditionell marknadsföring, och av den anledningen åkte Niklas och Björn för ett par veckor sedan iväg till Sveriges baksida för just en snabbkurs i digital marknadsföring.

Webbyrån som stod för snabbkursen var mycket kompetent och pedagogisk och vi gick igenom en lång rad olika saker som kommer vara till stor nytta för oss inte bara om ett eller två år, utan redan direkt nu. Inte minst var det intressant att se hur mycket man faktiskt kan tjäna på digital marknadsföring och webbyrån visade upp några exempel på kunder som de hade hjälpt. Där visade det sig att man i vissa fall hade nått bättre resultat online med mindre pengar, än företagen tidigare hade fått ut av sin marknadsföring offline! Det är viktigt att veta att det inte gäller alla branscher och företag men vissa av resultaten var minst sagt häpnadsväckande.

Grunderna i digital marknadsföring

Det viktigaste vi fick lära oss var de olika kanaler som finns inom den här typen av reklam och försäljning. Många tänker kanske sociala medier när de hör digital marknadsföring, men sökmotorsoptimering kan vara minst lika viktigt och många gånger till och med effektivare än till exempel Facebook! Det gäller att vara där både när kunden börjar leta efter någon att köpa av liksom när kunden bestämt sig och är mycket nära köpbeslutet.

För våran egen del så handlar det mycket om att finnas där så sent som möjligt i köpcykeln men vi kommer inom kort också att starta ett Twitterkonto för att dels kunna etablera kontakt med nya potentiella kunder och dels för att kunna kommunicera med de kunder som vi redan har och som finns i den kanalen.

Det bästa med digital marknadsföring tyckte vi var skalbarheten och att man kan göra ganska mycket till ganska låga kostnader. Att det dessutom är väldigt mätbart jämfört med mer traditionell marknadsföring (hur vet du egentligen hur många som verkligen har läst din tidningsannons till exempel?) är en annan fördel som gör att vi snabbt kommer kunna avgöra om det är värt tiden och pengarna eller inte.

Vad tycker ni, arbetar ni något med digital marknadsföring själva?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *